Aralık 2024’te ikinci destek dönemini tamamlayan Haklara Destek, Türkiye’deki 41 küçük ölçekli hak ve taban örgütünü destekleyerek insan hakları ve katılımcı demokrasinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla iki yıl boyunca kurumsal hibe ve kapasite gelişim desteği sundu. Program, üç temel güçlenme hedefini benimseyerek destek verdiği kurumların 1) örgütsel kapasite inşası, 2) örgütsel kapasite gelişimi ve 3) sürdürülebilir kapasite gelişimini güçlendirmeyi amaçladı.
Kapasite gelişim destek araçlarına erişimi, hangi örgütün hangi desteğe ihtiyacı olduğunu da programa özel Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu tarafından hazırlanan bir ihtiyaç analizi ile belirlendi. Haklara Destek I’de de kullanılan ihtiyaç analizi, 2 kez tekrarlanacak örgütlerin gelişimi takip edildi ve ona göre uzmanlık süreçlerine devam edildi. Bu kapsamda, program dahilinde 4 çevrimiçi çalıştay ve 7 webinar düzenlendi. Ayrıca 26 farklı uzmandan 14 farklı uzmanlık alanında toplam 77 birebir teknik destek sağlandı.
Kapasite gelişim destekleri aşağıdaki gibi:
- Saha sorumluları desteği: Her örgüte bir saha sorumlusu atandı ve saha sorumluları örgütlerin gelişim alanlarını takip ederek örgütlere gerekli desteği sağladı.
- Çalıştaylar: İhtiyaç analizi sonucunda örgütlerin ortaklaşan ihtiyaçları doğrultusunda 4 alanda 41 örgüte çevrimiçi çalıştaylar tasarlandı.
- Birebir uzman desteği: Uzman desteği örgütün kendi yapısına has ihtiyaçlarını birebir çalışma ile karşılamayı hedefledi. Her örgüt program boyunca iki kere olmak üzere 48 saatlik bir program ile iki ayrı uzman eşliğinde birebir çalışma yürüttü.
- Webinarlar: 2 senelik program boyunca örgütlerin talep ve ihtiyaçlarına göre hak temelli çalışmalarını destekleyecek webinarlar kurgulandı.
İhtiyaç analizinin kapsadığı 10 alan aşağıdaki gibi:
- Savunuculuk ve lobi faaliyetleri planlama ve yürütme
- Hak temelli yaklaşıma sahip olma
- Finansal yönetimi yapabilme
- Finansal sürdürülebilirliği sağlama
- Proje tasarlama ve uygulama
- Örgütü görünebilir kılma & hedef kitlelere ulaşabilme
- Sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kamu kurumları vb. ile işbirlikleri kurma
- Örgütün stratejik planını hazırlama
- İnsan kaynağını planlama ve yönetme & örgüt Yönetimi
- Örgütün etkisini ölçme ve yönetmesi
Haklara Destek'in ikinci döneminde yürütülen kapasite gelişim faaliyetlerine buradan ve ilk dönem yürütülen faaliyetlere ise buradan ulaşabilirsiniz.