20/01/2025
Haklara Destek kapsamında organize ettiğimiz 5. yani son toplantısını “Örgütlenme Özgürlüğü: Düzenlemeler, Kısıtlamalar ve Mücadeleler” başlığıyla 4 Aralık’ta 26 kişinin katılımıyla Diyarbakır'da yüz yüze yaptık. Toplantıya Hollanda ve Macaristan’dan iki temsilci panelist olarak katıldı. Böylece Türkiye ve dünyada örgütlenme özgürlüğü bağlamında yaşanan güncel tartışmaları ve gelişmeleri bütün bir gün boyunca tartışma fırsatı bulduk.
Macaristan Helsinki Komitesinden András Léderer, İnsani Güvenlik Kolektifinden Thalia Malmberg ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfından Duygu Doğan’ın katkılarıyla zenginleşen toplantıya Çocuk İşçiliğini İzleme ve Önleme Derneği, Denizli Otizm Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Engelsiz Erişim Derneği, Göç Araştırmaları Derneği, Sağlık Hakkı Derneği, Temiz Giysi Kampanyası Derneği ve Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği katıldı. Ayrıca Diyarbakır’da faaliyet gösteren Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği, Diyarbakır Kadın Akademisi Derneği ve Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Komisyonu da davetimizi kabul ederek toplantıya katkılarını sundu.
“Örgütlenme Özgürlüğünde Küresel ve Yerel Dinamikler: Türkiye, Macaristan ve Uluslararası Kapsamda Hukuki Sınırlar ve Stratejiler” isimli panelde András Léderer, Thalia Malmberg ve Duygu Doğan bizlere örgütlerinin hazırladıkları raporların sonuçlarına ve çalışma alanlarından farklı örneklere değinerek sivil alanın keyfi müdahalelere ve kriminalizasyona maruz kaldığını anlattı. Sivil toplumun üzerindeki baskıların uzun süreli cezalar ve gözaltılarla nasıl artırıldığını ve örgütlenme hakkının kriminalizasyon çabalarıyla nasıl ihlal edildiğini Türkiye ve farklı ülkelerin sivil toplum deneyimleri üzerinden tartışma imkanı bulduk. Panelin ikinci yarısında ise bu yıldırma çabalarının karşısında deneyim paylaşımının ve baskıların görünür kılınmasının önemine ve örgütlerin aldığı/alabileceği sorumluluklara değindik. Dayanışmanın ve birlikte mücadelenin korkunun yayılmasının karşısında önemli bir yerde durduğuna ve yeni ortaklıkların, müttefik olmanın gerekliliğine dair konuştuk. Panelin açtığı tartışma konuları etrafında öğleden sonra ise bir grup çalışması yaptık. Dayanışma ağlarının kapasitelerinin nasıl geliştirilebileceğine, nasıl kampanya yürütülebileceğine, ağlarda çıkabilecek olası sorunların nasıl çözülebileceğine dair birlikte tartışma imkânı bulduk.
Ağ toplantısına katılan bütün örgütlere, değerli yorumları ve katkıları için tekrar çok teşekkür ederiz.